Jeg hedder Pernille Pedersen
I 2011 ville jeg skrive en lille bog på 30 sider om min families deltagelse i modstandsbevægelsen i Vendsyssel.
Jeg kunne hurtigt mærke at ”skriveriet” fangede min interesse dybt og øgede de planlagte 30 sider til 250 sider om modstandsbevægelsen i Midtvendsyssel.
De 250 sider om Midtvendsyssel var ikke nok og med iver efter mere viden om modstandskampen begyndte jeg at indsamle arkivalier ved fremmede familier rundt om i det jyske og på statens arkiver, samt alle lokale arkiver. Hæftet blev til en bog på 712 sider.
Interesse i at formidle modstandskampen til vore efterkommere havde bidt sig fast i mit sind og 5 år efter, den 4. august 2017, blev ”Vendsyssel under besættelsen” og blev præsenteret ved en bogreception på Vrejlev Kloster i Vendsyssel.
I 2018 modtog jeg ”Niels Ebbesen Medaljen” for bogen.
Der arbejdes og skrives om besættelsestiden i døgndrift, ugens 7 dage.
Det hele er et intenst detektivarbejde og gigantisk puslespil, hvor jeg udmærket ved, at der mangler nogle brikker som jeg aldrig finder.
Sideløbende med at jeg skrev bogen om ”Vendsyssel under besættelsen”, var jeg begyndt med min anden bog: ”Østjylland under besættelsen”. Den udkom fredag den 2. november 2018.
Om kort tid er den tredje bog på gaden og de sidste tre bind venter på jeres hjælp, de arkivalier som I kan finde i jeres gemmer og sende til forfatteren i kopi form til: forlaget.vrejlev@email.dk
I bøgerne fokuseres der en del på nedkastningerne og våbenmodtagegrupperne.
Bøgerne handler også om andet end modstandsarbejde og det er historier om hverdagen og hændelser under krigen, de mange sabotager er lagt i kronologisk orden, uden at blive kedelig læsning.
Bøgerne fortæller om: De illegale skrifter og aviser, ledelsen i den jyske modstandsbevægelse, SOE, flugtruterne i Sverige og Gestapos nådesløse klapjagt på modstandsfolk og civilbefolkningen.
Der er flere kapitler om de faldne modstandsfolk og de arresterede, Frøslevlejren, de tyske Kz-lejre.
Mange år er der gået siden Danmark var besat af tyskerne, men det er stadigt muligt at finde alle gemte og glemte beretninger på danskernes lofter som der kan læses om i bøgerne.
Mange venlige hilsner
Pernille Pedersen
Årgang 1955