Aabenterp

Klik på billederne og du får dem i stor størrelse
Kortet ovenover er fra 1944. Den røde plet er nedkastningspladsen Aabenterp. Kort: Pedersens arkiv.
Ovenstående kort er fra 2006 og her ses sammen nedkastningsplads. Kort: Søren Flensted.
Nedkastningspladsen Aabenterp.
Pladsen lå 10,5 km S.Sø for Hjørring. 12 km. N.Nø for Brønderslev. Hver enkelt nedkastning i hele Vendsyssel er beskrevet i bogen. Nogle af nedkastningerne er der tilknyttet meget historie, andre nedkastninger har det været svært at finde beskrivelser af, historisk. Modtagefolkene på pladsen var mest politifolk fra Hjørring, Vrå og Brønderslev. Også Store og Lille Johs deltog på Aabenterp Pladsen sammen med Poulstrupgruppen, Harkengruppen og andre modstandsfolk fra området. Derfor er det meget svært helt præcist at fortælle, hvilke folk der var på modtageholdene de forskellige nætter ude på de mørke marker. I nogen tilfælde har der med held været muligt at finde de rigtige navne og sætte disse navne i forbindelse de respektive datoer, men her er alt med forbehold.
Pladsen lå ganske tæt ved Vrejlev Kloster og betjentes hovedsagelig af politifolk fra hele Hjørring Politikreds. Pladsen havde kodenavnene: Carit, Sigvard og Skjold. Lederne af modtagepladsen var formodentligt kriminalassistent Egon Slej og politibetjent Jens Therkildsen. Der har været mange diskussioner i tidens løb om pladsen præcise placering, og derfor er der også et kort, hvor Egon Slej har markeret den placering han finder korrekt på kortet.
En enkelt beskrivelse af en nedkastning ud af alle på denne hjemmeside.
Natten mellem 6. og 7. marts 1945.
En amerikansk B 24 lettede fra Harrington Air Base klokken 22:14. Lasten bestod af 12 containere og en pakke til Aabenterp nedkastningspladsen. De- briefing af besætningen: “Anfløj Jylland ved Thorsminde. Fandt pladsen ved hjælp af terrænet. Der kunne ikke ses nogen lys. Fløj tre gange over pladsen mellem 01:47 og 01:55 dansk tid. Derefter returnerede flyet uden at droppe og forlod Vendsyssel via Lønstrup i 1000 meters højde. Der blev skudt efter det med let flak fra Løkkenområdet”. Men Aabenterp fik nu alligevel en nedkastning denne nat idet et andet fly droppede på pladsen. Det ser ud til, at et fly som skulle have kastet på pladsen nr. 245 ved Sæby, fik kastet på Carit i stedet. Man modtog ½ Lion og 1 pakke med bildæk. Det fejlnedkastede gods var til fordeling i Vendsyssel.
Godsejer S. M. Holst fra Vrejlev Kloster:
“Fortalte til Vendsyssel Tidende i en artikel efter befrielsen: “Besættelsestropperne fandt snart vej ud på landet. Kort tid efter besættelsen af vort land og var deres grågrønne biler var alle vegne. Men da det var meget småt med benzin, var det mest marchkolonner på flere hundrede mand ledsaget af hestevogne og hestetrukne feltkøkkener. Det skete, at de pludselig gjorde holdt og myldrede ud over markerne”… Resten kan læses i bogen.
Kriminalassistent Kaj Mortensen i et telegram til Toldstrup:
“På pladserne med kodenavnene; Pouline, Annette og Skjold gik godt. Pouline var synlig i cirka 18 kilometers omkreds og der var kæmperazziaer, men intet gik tabt i den forbindelse til trods for kraftig skyderi var der ingen tab af menneskeliv. Pouline er ødelagt ….. vi er brølende tæt besat med soldater heroppe, værre end nogensinde —Jeg håber, du viser forståelse af, hvad det medfører af vanskeligheder for os. Arbejdet på Pouline var således en fremragende præstation af folkene, som det lykkedes at føre godset bort mellem benene på tyske soldater”.
Smadrede våben.
Mange riffel og geværkolber blev smadret ved det kraftige nedslag i forbindelse våbennedkastningerne når faldskærmene ikke nåede at folde sig helt ud eller slet ikke foldede sig ud. Uden en kolbe var våbnet intet værd. Men i modstandsbevægelse i Vendsyssel var der også råd for dette, for i Hjørring boede snedkermester Paul Flensted i Strømgade 4 i gården i midten af Hjørring og til hans værksted blev de mange skadede våben bragt til reparation af kolberne. Herefter var de forskellig skydevåben klar til kamp mod tyskerne, hvis hele afslutningen af Hitlers krig var endt i ragnarok i det lille fredelige Danmark. 
Aabenterp Toldstrups Danske nr. 156-155. SOE – Name Tablejam  246.
NEDKASTNINGERNE PÅ PLADSERNE MED FORBEHOLD:
Tirsdag   7-3-45. ”Carit”    Nr. 156. Modtaget 12 Lion + Bildæk.            Fordeling i Vendsyssel.
Fredag   9-3-45. ”Trivl om pladsnavnet” Gruppen så ej maskinen. Piloten kunne ej se pladsen.
Mandag 12-3-45. ”Sigvart” Nr. 155. Intet nedskrevet i Toldstrups rapport.
Fredag   23-3-45  ”Skjold” Nr. 155. Ingen maskine og Intet modtaget. Intet i eng. Rapport.
Mandag  26-3-45 ”Skjold”  Nr. 155. Modtaget 12Fox, 2 pk. Granater     Fordeling i Vendsyssel.
Fredag   13-4-45 ”Skjold” Nr. 155.  Flyveren kom ikke og intet noteret i Engelske rapporter.
Søndag   15-4-45 ”Skjold” Nr. 155. Modtaget Lion. Granater, 1 Eureka. Fordeling i Vendsyssel.
Tirsdag   24-4-45 ”Skjold” Nr. 155. Modtaget ½ Fox. -2 Pk. granater.    Fordeling i Vendsyssel.
Den 24. April var den sidste nedkastning på Aabenterp.
Billedet er fra nedkastningspladsen Aabenterp. Venligst udlånt af Lars Mosgaard.
Billedet er fra nedkastningspladsen Aabenterp. Venligst udlånt af Lars Mosgaard.
Engelsk dokument om Aabenterp. Søren Flensted.
Engelsk dokument der omhandler Aabenterp. Søren Flensted.
Telegrammet er til lederne af nedkastningspladserne. Telegrammet er underskrevet af “Støvring” og det er dæknavnet for Toldstrup der var nedkastningschefen for region 1, Nordjylland. Fra Kaj Mortensens privat arkiv.