Brønderslevgruppen

Brønderslev gruppen.
Det meste i dette afsnit er skrevet ud fra den store beretning, som politibetjenten Kaj Taanum udarbejde efter befrielsen, og bogen har lånt beretningen af familien Taanum.
I Sommeren 1944 blev ca. 30 mand i Brønderslev spurgt om de ville være med i modstandsarbejdet. Nogle af mændene kom i 6-mandsgrupper. Hvor mange af mændene på listen nedenunder, der var med til aktive handlinger i marken, vides ikke præcist. Gruppeføreren var arbejdsmand Jens Peter Jørgen Christensen.
De andre modstandsfolk i Brønderslev gruppen, var i følge Modstandsdatabasen fra Frihedsmuseet:
Maskinarbejder Harding Bager.
Maler Carl Georg Bast.
Kommis Henning Christensen.
Mekanikker Niels Christensen.
Kontorist Svend Aage Christensen.
Arbejdsmand Erik Finding.
Evald Frederiksen, storbror til Kaj Frederiksen.
Murersvend Kaj Eistrup Frederiksen.
Redaktør og ejer af oplandsavisen, Svend Gjedsig.
Maskinarbejder Jørgen Hangen.
Asger Hansen.
Mekaniker Kristian Jakobsen.
Børge Hjort Jensen.
Ernst B. Jensen.
Poul Jensen.
Operatør Svend Aage Kristensen.
Maskinarbejder Erik Lindbøg Madsen.
Kontorist, Carsten Nicolaj Mathiasen.
Lars Mortensen.
Stud. Polyt. Villy Mortensen.
Maskinarbejder, Agathon Vedel Juul Nielsen.
Prokurist på A/S Peder Nielsen. Knud Nielsen.
Knud Erik Nielsen.
Poul Pedersen.
Søren Pedersen.
Olaf Poulsen.
Maskinlærling, Poul Ernst Klottrup Rise.
Carl Thomsen.
Maskinarbejder, Christian Just Thomsen.
Thomas Vittorff.
Fra forsommeren til sensommer i 1944 blev militærgrupperne dannet i Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn og Skagen, hvor også nogle af folkene i forvejen havde haft kontakt til modstandsbevægelsen. I landdistrikterne var der militærgrupper i Hirtshals og Dronninglund.
I Sæby blev der ikke dannet M-grupper på grund af modstandsaktiviteten med byens arbejde byens arbejde med de illegale ruter til Sverige. Bylederne i 1943 var i Frederikshavn kriminalbetjent H. Jørgensen, i Hjørring kriminaloverbetjent E. Slej, i Hirtshals var bylederen politibetjent Søren Olesen og i Brønderslev var jeg (Kaj Taanum). I Skagen og Dronninglund samt Sæby var en civil byleder. Den lo. september 1944 modtog Vendsyssel den første sending våben og sprængstoffer fra luften. Børglum Klosterskov var skuepladsen for denne nedkastning, der blev modtaget af modstandsfolk fra Hjørring. Der kom 12 container og hver enkelt på ca. 180 kg. Containerne indeholdt amerikanske karabiner, engelske stenguns, Bazookas (panserbrydende raketter) morterer og sprængstoffer m/tilbehør. Våbnene blev hurtigt bragt af vejen i Børglum Klosters staklade. Om gruppen fra Brønderslev er det lykkes at finde flere arkivalier som ses i bogen.