Kærholms Gård

Klik på billederne og du får dem i stor størrelse
Kort 2006: Søren Flensted.
Nedkastningspladsen Kærholms Gård. 
Kærholms Gaard var en af de oftest benyttede pladser i Kaj Mortensens distrikt 1, Vendsyssel. Pladsen havde to forskellige pladsnumre, nemlig først 42 og senere 147 i Toldstrups pladsbog. 
I England hed pladsen det samme hele tiden nemlig 111. Pladsen havde forskellige kodenavne: Gerd, Mads, Anette og Carmel. Den havde en vinterpause i december og januar pga. sne. Pladsen blev betjent af Harkengruppen og Poulstrupgruppen med flere og Kaj Mortensen var med til de første nedkastninger på pladsen nævnes der i flere beretninger. Der var folk fra Tårs der hjalp til med at holde vagt omkring pladsen på de aktive nætter, hvad enten der kom noget gods ned elle ej. Søren Flensted oplyser, at flytyperne, der blev anvendt på pladserne 111 og 246, var Stirling IV, Halifax III og B 24. 
Lige et enkelt eksempel fra den kommende bog: 
“Natten mellem den 1. og den 2. november” 1944 var den første modtagelse på Kærholms Gaard  med kode navnet Gerd. 
Man modtog 12 containere af typen “Fox”, og en enkelt pakke. Noget af indholdet var bl.a. 27 maskinpistoler, 70 karabiner, 10 pistoler, 2 antitankvåben, 4 rekylgeværer og 80 håndgranater. Piloten melder om et vellykket drop, som blev foretaget i første overflyvning. Endvidere skriver piloten at lyset var OK, men dårlig kodning. Nedkastningssted bekræfter vellykket operation. Flyet lander i England på flyvepladsen, der hedder Waterbeach kl 05.49 engelsk tid. 
Kaj Taanum skrev om en af oplevelserne ved Kærholms Gaard:
Meldingen kom en aften i udsendelsen fra London, og ved 23-tiden var vi på plads, og vi kunne påregne at skulle vente i indtil 4 timer. Det var en kold, stjerneklar nat, dog med enkelte skyer. Det var en stille nat, og lyde kunne høres langt væk. Pludselig hørte vi støj af bilmotorer i nordlig retning. Jeg gik i retning af lyden gennem et smalt træbælte og ned til Østervrå og så, at der på en gård på den anden side af åen var stor tysk aktivitet bestående af både soldater. 
Det var et problem for os, og jeg drøftede det med Olesen. Vi vidste, at tyskerne ikke kunne komme over vandløbet før i nærheden af Jerslev – en køretur på lo – 12 km., så vi besluttede at blive og holde øje med gården og tyskerne. Lidt efter midnat kom flyveren, den kom fra syd, hvilket undrede os, men jeg morsede det aftalte bogstav “C”. Flyveren fortsatte, og vi hørte lidt efter endnu et fly, eller var det det samme? Jeg morsede igen, men også denne gang forsvandt flyet. Efter nogen tid kom der et fly fra vest, og jeg signalerede atter, men efter et kort dyk, satte maskinen fart på, vendte og forsvandt mod vest. Kort efter hørte vi øget støj fra gården, vores udkik meldte, at tyskerne var ved at bryde op. Vi pakkede skyndsomt sammen og ryddede op, og Olesen og jeg forlod som de sidste pladsen. Vi cyklede mod Jerslev, hvor vi havde logi, og hørte på afstand nogle biler nærme sig. Vi cyklede direkte ned i grøften langs vejen, og vognene med tyskere kørte forbi uden at bemærke os. Vi hørte senere, at faldskærmsmanden kom ned ved Års. Det var “Bent”, kaptajn Kofoed , som jeg senere mødte. Han fortalte mig, at flyveren var vendt om, fordi der var en tysk maskine i nærheden. Jeg er af den opfattelse, at det var den tysker, jeg morsede til, inden englænderen kom. Så er der ikke mere fra bogen.
Jensen på Kærholms Gård
Ejeren af gården beliggende Terpetvej 219, Hr. Jensen har kontaktet mig i dag den 25. februar 2013.
Når I kører søndagstur ud til nedkastningspladsen Tj 111. (Kærholms Gård) så vil Hr. Jensen påpege at det ikke hedder Kærholms Gård nu til dags. Det hedder Hjelmkærgård og i Geodætisk Instituts kort fra 1950 står gårdens rigtige navn ”Hjelmkærgård” Dette navn har gården haft lige siden, den blev udstykket fra Ås hovedgård i 1916.
Men i Geodætisk kort anno 1943-45 står der ”Kærholms Gård” hvor der skulle have stået Hjelmkærgård. Og jeg er nødt til at bruge dette kort fra 1943-45 for at forholde mig til historiens korrekthed. Ellers kommer der andre historikere med ekspertise i besættelsestiden i Danmark og rykker mine øren ildrøde og det gør ondt. Jeg hejser det hvide flag og holder mig neutral i forhold til Geodætisk Instituts korts påtegninger af stednavne.
Og nu vil jeg på bedste vis prøve at forklare hvorfor jeg ikke bare kan slette Kærholms Gård fra Toldstrups Pladsbøger, SOE dokumenter fra England, min hjemmeside og den kommende bog. Forklaringen kommer her:
Da Modstandsbevægelsens Jyllandsledelse og Toldstrup skulle finde velegnede nedkastningspladser i Jylland gjorde man det blandt andetud fra Geodætisk kort fra 1943-45.
Toldstrup havde den omtalte kortbog ved sin side, når han var ude for at førstehåndsgodkende en nedkastningsplads. Når en nedkastningsplads var blevet anbefalet og tilset af Toldstrup, blev sidetallet i kortbogen fra 1943-45 skrevet ned (i dette tilfælde side 5) og dernæst kvadratet, B2. Så blev der skrevet i eksemplet Kærholms Gård, at selve nedkastnings stedet var midt i ”kær” i Kærholms Gård. Til sidst var det SOE der afgjorde om pladsen var velegnet til nedkastninger.
I november 1944 havde Kærholms Gård pladsnummer 042 og senere 147. I England hed pladsent Tj 111. (Tablejam 111). 
Nedkastningspladsen ligger ved Terpetvej 219 på markerne ved siden af gården og bagved. I bedes venligst undlade at trampe marken ned. Det er privat område.
Tak for Jeres opmærksomhed og god fornøjelse med GPS.
Kærholms Gård Toldstrups Danske nr. 042 senere nr. 147.       SOE – Name Tablejam 111
Kærholms Gård ved Aas Mark/Lunken Plantage. 15,5 km S.Sø for Hjørring.
12 km. N.Nø for Brønderslev.
LISTEN ER MED FORBEHOLD
Torsdag  2-11-44 ”Gerd”       nr. 042.  Modtaget 12 Fox = 12 cont. + 1 pakke.
Onsdag  22-11-44  ”Mads”      nr.042. Intet modtaget. Rapp. Forvirring på jord og i luften.
Lørdag  24-2-45  ”Annette”  nr. 147. Toldstrup ikke aktiveret. Eng. Arkiv har leveret 12 cont.?
Søndag  25-2-45  ”Annette” nr. 147. Pladsen blev ikke fundet, der var dårligt vejr.
Mandag 26-2-45  ”Annette” nr. 147. ½Tiger,1 Pk. Pist (1 cont. savnet)Fordeling i Vendsyssel.
Mandag 26-3-45  ”Annette” nr. 147. Modtaget Fox+2 Pk. Pist. granat.  Fordeling i Vendsyssel.
Fredag  13-4-45.  ”Annette” nr.147. Intet modtaget. Flyveren var jaget af tysk natjager.
Lørdag  14-4-45.  ”Annette” nr. 147. Ingen modtagelse på jord. Natjager i nærheden.
Søndag  15-4-45. ”Annette?” nr. 147. Modtaget 11 containere og 2 pakker.
Mandag 23-4-45  ”Carmel”  nr. 147.  Intet modtaget.
Tirsdag  24-4-45  ”Carmel”   nr. 147. 12 Fox 1 Pk. Granat. 2 Pk. Amm.  Fordeling i Vendsyssel.
Den 11. november 2015 af Pernille Pedersen
Billedet er fra nedkastningspladsen Kærholms Gård. Venligst udlånt af Lars Mosgaard.
Billedet er fra nedkastningspladsen Kærholms Gård. Venligst udlånt af Lars Mosgaard.
Meget gammelt foto af nedkastningspladsen Kærholms Gård. Venligst udlånt af ” Vrejlev-Hæstrup Lokalhistoriske Arkiv”.